KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE EDİYORUZ

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE EDİYORUZ

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE EL KİTABI

01.07.2022 457

Kadına yönelik şiddet, farklı toplumlarda, farklı kültürlerde yaşayan gelir ve eğitim düzeyi ne olursa olsun kadınların ortak sorunu olup yalnızca özel alanda değil, toplumsal ve kamusal alanda da yaşanmaktadır. Bu sorunun büyüklüğünün ve yaygınlığının farkında olarak gerek ülkemizde gerekse dünyada; kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, meslek örgütleri, özel sektör ve medya gibi toplumun tüm kesimlerinin dâhil olduğu ortak ve kararlı bir mücadele yürütülmektedir. Bu bağlamda; yasal düzenlemeler yapılmakta, duyarlılık ve bilinç artırmaya yönelik kampanya-proje-eğitimler gerçekleştirilmekte, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan kadınların başvurabilecekleri uygun mekanizmalar oluşturulmakta ve rehabilite edilmelerini sağlamak gibi destekleyici hizmetler sunulmaktadır. Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik yürütülen tüm bu çalışmalarda büyük ilerleme yaşanmış, mücadelenin tüm boyutlarında önemli değişiklik ve gelişmeler gerçekleşmiştir. Özellikle, 20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, getirdiği yeniliklerle, bu alandaki yasal altyapının güçlendirilmesini sağlamış, şiddetle mücadeleyi bir üst seviyeye taşımıştır. Kanun ile kadın ve aile bireylerine yönelik şiddete geniş bir perspektifle bakılması mümkün olmuş, mücadelenin gerek önleme, gerek koruma, gerekse cezalandırma ve tazmin boyutlarına hizmet edecek geniş kapsamlı düzenlemeler getirilmiştir.

Ancak kadına yönelik şiddetin ortadan kalkması için yasal düzenlemelerin yapılmasının yanında bu düzenlemelerin getirdiği haklar ve sorumluluklar konusunda sahip olunan farkındalık ve bilinç de büyük önem taşımaktadır. Bu el kitabında, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet tanımlanmakta, şiddete uğrayan ya da risk altında olan bireylerin şiddetle baş etmesine destek olmak üzere başvurabileceği kurum ve kuruluşlar tarafından sunulan hizmetler ve yasal haklara ilişkin bilgiler yer almaktadır. Mutlu ve özgüvenli bireylerden oluşan, huzurlu ve güçlü bir aile ve gelişmiş bir toplum için; kadına yönelik şiddete sıfır tolerans ilkesi ve yürütülen disiplinler arası mücadele anlayışıyla, bu çalışmanın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eder, başta kadınlarımız olmak üzere, toplumun tüm kesimleri için faydalı olması temenni ederim.

 

                                                                                         Fatma ŞAHİN Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı

 

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE EL KİTABINA AŞAĞIDAKİ LİNKTENULAŞABİLİRSİNİZ:

/meb_iys_dosyalar/59/03/969784/dosyalar/2022_07/01091723_Kadina-Yonelik-Siddetle-Mucadele-El-Kitabi.pdf

 

 

Kaynak: http://tekirdag.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_10/19160722_aile_ve_sosyal_politikalar_bakanlYYY_kadYna_yonelik_Yiddetle_mucadele_el_kitabY.pdf